Verwachtingen versus intenties

In de Week van het Werkgeluk was ik bij een lezing van Nienke Schaap over “Sterk in Nieuwe tijden”. Ze sprak hierin onder andere over Verwachtingen versus Intenties. Haar woorden zijn een beetje bij me blijven plakken, omdat we als mens nogal wat verwachtingen hebben en we daar nog al eens in teleurgesteld worden.

Verwachtingen zijn eigenlijk zaken die je buiten jezelf legt. Je verwacht een bepaalde reactie van iemand. Je verwacht dat een situatie op een bepaalde manier zal verlopen. Maar vaak is de realiteit net wat anders. Een ander of iets anders heeft hier invloed op, dus kan de uitkomt anders zijn dan wat je had verwacht. Dus….bij een verwachting kun je afhankelijk zijn van iets wat buiten je invloedssfeer ligt. Een goed voorbeeld is de verwachting die je hebt over het verloop van een vergadering. Jouw verwachting is dat het op een bepaalde manier en in een bepaalde sfeer verloopt, maar het resultaat is toch anders. De dynamiek was totaal niet wat je had verwacht en de uitkomst is ook niet wat je had gehoopt. Dit kan heel teleurstellend zijn en stress opleveren.

Verwachtingen zijn vaak ook gebaseerd op je eigen regels. Je kijkt met jouw eigen bril naar de wereld om je heen en jouw regels bepalen mede je verwachtingen. Een voorbeeld: 1 van mijn regels is: je moet klaar staan voor een ander. Als ik ga verwachten dat iedereen altijd klaar staat voor een ander of voor mij, omdat ik dat nou eenmaal als regel zie, dan ligt een teleurstelling om de hoek te wachten. En andersom: als ik van mezelf ga verwachten dat ik altijd en voor iedereen klaar sta, dan leg ik mezelf veel druk op. Vaak worden ongemerkt ons gedrag en onze verwachtingen gestuurd door onze eigen regels. Ander klein voorbeeld: 1 van jouw regels is dat het aanrecht altijd netjes opgeruimd moet zijn. Jouw verwachting is dat je partner het aanrecht ook netjes houdt, want “zo hoort het toch”? (jouw regel). Laat je partner nou net niet diezelfde regel hebben……..

Intenties zijn echter helemaal van jou. Hier heb je zelf direct invloed op. Nienke noemde intenties “positieve voornemens”. Ze gaan over jezelf en niet direct over een bepaald resultaat of doel.  Een intentie kan bijvoorbeeld zijn, in het voorbeeld van de vergadering met collega’s, dat je bij de komende vergadering vriendelijk wilt reageren op dat wat voorbij komt. Of dat je intentie is om goed te luisteren naar wat een ander zegt. Of eerlijk wilt uitspreken wat je denkt. Deze zaken liggen volledig in je eigen invloedssfeer. Intenties hebben te maken met jouw eigen waarden en verlangens. Intenties gaan dan ook dieper dan “goede voornemens” (denk hier alvast even aan rond de jaarwisseling 😉 ) omdat ze gaan over wat jij belangrijk vindt.

Deze week is het de Week van de Werkstress. In mijn praktijk kom ik nogal eens mensen tegen die rondlopen met stress op basis van hun regels en verwachtingen. Ik probeer ze aan de hand van een “regelboekje” bewust te maken van de vele regels die ze zichzelf stellen. En door dan de vraag te stellen hoe hun levens er uit zouden zien als ze iedere dag, altijd,  volgens hun eigen regels en verwachtingen zouden moeten leven, zien ze in dat dit helemaal niet haalbaar is. Toch proberen ze het bewust of onbewust iedere dag en levert het stress op omdat het niet lukt.
Dus voor de komende Week van de Werkstress: Kijk eens naar welke verwachtingen en regels jij allemaal hebt. Zijn deze reëel? En wat wordt jouw intentie voor deze week?

stress

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *